voor nu en de toekomst

Duurzaamheid

De Buurtboer is in 2010 ontstaan uit het idee om een duurzame, lokale en ambachtelijke lunch op kantoor aan te bieden. Je kunt dus wel stellen dat wij duurzaamheid belangrijk vinden. Sterker nog, het is de basis waar wij voor staan. We focussen ons op vier pijlers, zodat we op deze onderwerpen écht een verschil kunnen maken.

wat van dichtbij komt, is lekker

Lekker lokaal

Als het even kan, kiezen we voor lokale producten. Beter voor het milieu, we beperken onze food miles en jij kunt genieten van herkenbare smaken. Want hoe fijn is het dat je op kantoor het brood van je favoriete bakker kunt proeven? Echter willen we ook een breed assortiment aanbieden. En hoewel er steeds meer kruiden, groenten en fruit gewoon in Nederland of Europa groeien, kunnen we soms niet anders dan producten importeren uit warmere landen. We kiezen dan voor de duurzame optie. 

 

Lekker lokaal betekent ook het steunen van lokale partners. Grotere jongens die al even meedraaien, maar ook starters die lekker verfrissend zijn. Zo houden we de lijntjes kort en is het ook sneller schakelen naar verbetering. Denk hierbij aan de beste verpakking, voorkeur voor seizoensproducten maar ook transparantie over de weg die het eten heeft afgelegd van boer tot bord. 

 

Lekker lokaal? Lekker bezig!

Bekijk onze lokale leveranciers

Marlies van Elst

Vrijwilliger en bestuurslid Voedselbank Amsterdam

“Voedselbank Amsterdam heeft als belangrijkste doel om mensen van voedsel te voorzien die het – tijdelijk – niet op eigen kracht kunnen. Daarnaast is het doel om voedselverspilling tegen te gaan en zamelen wij dus zoveel mogelijk producten in die vers en goed zijn, maar anders weggegooid worden. Denk hierbij aan overschotten.”

De Buurtboer levert voedsel op een continue basis, dat is heel fijn. Doordat organisaties zoals De Buurtboer aan ons denken, kunnen wij iedere week in Amsterdam gemiddeld 4500 mensen van eten voorzien. Iedere keer weer.”

weg met verspilling

No more waste

De feiten liegen er niet om. Maar liefst één derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt weggegooid. In Nederland gooien we jaarlijks ca. 34 kg per persoon aan goed voedsel weg. De voornaamste redenen? Te veel ingekocht, te lang bewaard of toch niet naar smaak.

De Buurtboer koopt op maat in bij lokale leveranciers. Zo hebben we altijd genoeg, maar nooit te veel. Want goed voedsel weggooien, daar komt niemand mee weg. Eventuele overschotten brengen we naar de Voedselbank of andere lokale initiatieven. Momenteel heeft De Buurtboer ca. 10% food waste op verse producten.

Ons doel? in 2025 0% food waste. No time to waste dus.

klaar voor de toekomst

100% elektrisch

We maken flink wat kilometers om onze lokale lunch bij jou op kantoor te bezorgen. Daarom is elektrisch bezorgen voor ons een no-brainer. Op die manier dragen we in het hele proces bij aan een duurzame keten. Onze busjes zijn stiller, schoner en hebben minder CO2-uitstoot dan een brandstofauto.

Hoeveel? Met een reductie van 264 gram CO2-uitstoot per km en 0,18 gram per km aan fijnstof (Nox).


Voor onze bezorging werken we samen met partner Foodlogica. Zij helpen ons om jouw favoriete lunch snel, gekoeld, veilig en duurzaam op kantoor af te leveren. Via een handig tracking systeem blijf je nauwkeurig op de hoogte waar de chauffeur zich bevindt. Zo kan je zonder uitkijken naar het favoriete moment van de dag.

 

“We hebben altijd de ambitie gehad om met De Buurtboer samen te werken, omdat ze perfect aansluiten bij onze missie om een duurzamer, lokaal en schoner voedselsysteem te ontwikkelen.”

Francesca Miazzo

Medeoprichter en CEO Foodlogica.

voor iedereen

Bewust genieten

Duurzame keuzes maken vinden we belangrijk. Voor nu en later. De Buurtboer heeft daarom een ruim assortiment vega en vegan opties. Geen paniek, ook aan de bourgondische alleseter wordt gedacht. We werken samen met ambachtelijke slagers die kiezen voor o.a. scharrelvlees en biologische kip. 

Maar duurzaamheid gaat breder dan eten en drinken. Zo zien wij ook het belang in om op sociaal vlak ons steentje bij te dragen. Daarom werken we veelal samen met partners die oog hebben voor de mens. We omarmen diversiteit, culturele verschillen en maatschappelijke initiatieven zoals zorgboerderijen en -werkplekken. Zo kun je met je hart en hoofd blijven genieten.

Lees meer over bewust genieten

Op gebied van duurzaamheid kun je eigenlijk nooit genoeg doen. Er valt nog zoveel te verbeteren, te leren en nieuwe doelen te stellen. Heb je een tip, suggestie of wil je met ons praten over de toekomst van eten en drinken?

Neem gerust contact op via service@debuurtboer.nl.