samen sterker
“Een voedzame maaltijd is voor deze groep kwetsbaren letterlijk van levensbelang.”
Food waste? Daar zijn we bij De Buurtboer geen fan van. Daarom kopen wij de lunch op maat in. Toch blijven er wekelijks producten over, die we met veel plezier schenken aan De Regenboog Groep. Deze stichting heeft negen inloophuizen in Amsterdam waar dak- en thuislozen tot rust kunnen komen met een douche, een gesprek of gezonde maaltijd. Anika Apfel (Locatiehoofd Amoc-Zuid) geeft ons letterlijk een kijkje in haar keuken en locatie.
70 bezoekers per dag
Een onopvallend herenhuis aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Amoc-Zuid is een plek waar EU burgers dagelijks welkom zijn. Dat deze inloophuizen nodig zijn, blijkt uit recente cijfers. Het aantal dak- en thuislozen in Amsterdam heeft een historisch hoogtepunt bereikt; er leven maar liefst 14.000 mensen zonder vaste woonplaats in de hoofdstad*.
Anika werkte drie jaar als maatschappelijk werker en sinds één jaar als locatiehoofd. We spreken haar in het hart van de locatie, de keuken. Daar smeren een aantal stagiaires boterhammen voor het ontbijt. De eerste bezoekers staan straks al voor de deur, circa 70 per dag.
Gezonde maaltijden
Anika: “Ik wilde graag meer impact maken op mijn locatie en zag veel kansen om dingen te verbeteren. Ik vind het belangrijk dat onze bezoekers hier tot rust komen. Het leven op straat is bikkelhard. Veel stress, weinig slaap, ongezonde voeding en vrijwel geen toegang tot hygiëne. Gezonde maaltijden zijn daarom extra belangrijk. We gebruiken veel groenten en bieden waar mogelijk biologisch vlees aan. We zijn ontzettend blij met de soepen, groenten, het beleg en het brood dat we van De Buurtboer ontvangen. Onze bezoekers zitten echt te genieten!”
De stem van alle cliënten
“Een voedzame maaltijd is voor deze groep kwetsbaren letterlijk van levensbelang” vertelt Anika. En wat er op het menu staat? Daar hebben de bezoekers zelf invloed op. “Bij mijn aanstelling heb ik een locatieraad in het leven geroepen. Deze raad vormt samen de stem van alle cliënten. Laatst hebben we een voedingsenquête gehouden om feedback te krijgen over de kwaliteit, kwantiteit en eetvoorkeuren. Zo voelt iedereen zich gehoord en kunnen we er rekening mee houden. Want ook onder daklozen zijn er vegetariërs, veganisten of mensen met een glutenintolerantie.”
Verkeerde afslagen
Een mooi initiatief, het geeft de bezoekers een gezicht, en maakt hen menselijk. Anika: “Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat dakloos worden, iedereen kan overkomen. Je maakt een paar verkeerde afslagen, hebt geen financieel vangnet of sociaal netwerk en dan wordt het al erg lastig. We horen helaas tragische verhalen, en het is erg lastig om dan weer terug te komen in de samenleving.”
Elkaar helpen
Is er ook nog hoop? Gelukkig wel. Anika: “We hebben een goede band ontwikkeld met de buurt. Hierdoor komen verschillende groepen mensen met elkaar in contact, dat zorgt voor verbinding en begrip. Inmiddels hebben we een vaste groep vrijwilligers of we ontvangen een donatie. Daarnaast komen scholen bij ons langs voor een bezoek of geven we een presentatie van ons werk, informeren helpt. En natuurlijk horen we ook mooie verhalen. Laatst hielp een bezoeker in de keuken, hij bleek een geweldige kok te zijn, met opleiding en al. “Zo leren we van elkaar, dat maakt het werken hier heel waardevol.”
*Bron Het Parool, juni 2024