Bewust genieten

Een gezonde lunch is belangrijk, zo zit je de hele dag boordevol energie. Belangrijk voor je lijf en je hoofd. Maar hoe maak je de juiste eetkeuze in een wereld die steeds sneller lijkt te veranderen? Hou je liever vast aan oude eetpatronen, of sta je open voor iets nieuws? En wat is eigenlijk “gezond”, en werkt er voor jou? De Buurtboer wil lunchen op kantoor voorgoed veranderen. Dit doen wij o.a. door een bijdrage te leveren aan jouw eetpatroon. Wij laten je graag zien hoe je lekker en verantwoord kunt genieten.

Zo eet De Buurtboer bewust

1. Lunch samen

Lunch lekker samen. Niet voor niets onze slogan. Want samen lunchen op het werk zorgt voor tal van voordelen. Voor jezelf en het kantoor. Uit onderzoek van de Amerikaanse Ivy League universiteit Cornell en Wakefield Research blijkt dat het nemen van een break goed is voor o.a. je focus, het teamgevoel en je gezondheid. Door achteloos een broodje naar binnen te proppen krijg je minder goed mee hoeveel je eet. Daarnaast heeft desktop dining ook invloed op wat je eet. Want wees eerlijk, een salade of soep werk je minder makkelijk en snel naar binnen dan een snack of broodje (dag schoon toetsenbord!).

Samen lunchen zorgt voor connectie. Je bent even losgekoppeld van je pc en drukte van de dag. Je kunt een gesprek voeren of ontspannen meeluisteren. Een grap vertellen of juist wat je dwars zit. Misschien helpt het zelfs om een ander licht te laten schijnen op die collega waar het wat minder mee botert. Maar ook dat je gezien en gerespecteerd wordt door je co-workers of leidinggevende. Moeten we nog even doorgaan?

2. Maak een bewuste keuze

Mindful eating – bewust eten – is een manier om goed in contact te staan met jezelf en je voeding. Je kiest je lunch dus met aandacht uit. Hierdoor sta je even stil bij je eigen eetgedrag. Want onbewust maken we soms hele andere keuzes. Heb ik trek? Wat kan ik op dit moment het beste eten? Neem ik nog een portie of zit ik eigenlijk al vol? Dit heeft dus niets te maken met een eetschema,  maar het kan wél een manier zijn om je op lange termijn goed te voelen bij je eetkeuzes. Zo kies je bewust wat je nodig hebt. Of dit nou een voedzame bowl is of juist die boterham met chocopasta. Minder schuldgevoel, meer plezier.

3. Kies biologisch, seizoensgebonden en lokaal

Bewust eten gaat verder dan alleen kijken wat er op je bord ligt. Waar komt je product vandaag? Hoe is het geteeld of gemaakt? Welke weg heeft het afgelegd? En is het een duurzame keuze voor nu en de toekomst? Biologische producten bevatten volgens het Voedingscentrum vaak minder bestrijdingsmiddelen en soms meer (afhankelijk van het product) vitamines en mineralen dan gangbare producten. Een gezond eetpatroon is echter niet afhankelijk van één product. Dus biologisch eten is in dat opzicht  geen must. Wil je op dierenwelzijn, biodiversiteit en de natuur letten dan is biologisch, lokaal en seizoensgebonden een goede keuze.

4. Zorg voor voldoende variatie

Iedere dag hetzelfde eten? Een beetje verandering is zo gek nog niet. Genoeg verschillende voedingsstoffen binnenkrijgen doe je heel makkelijk door gewoon gevarieerd te eten. Wissel dus af met groenten uit het seizoen, peulvruchten, rijst of andere graansoorten. Laat vlees een dagje (of vaker) achterwege en kies voor tempeh, duurzame vis of ei. Maar kies ook eens voor een wrap, cracker of ander type brood. Vind je het lastig om je eetpatroon aan te passen? Met de eindeloze variaties van De Buurtboer kan je iedere dag heel gemakkelijk op een vernieuwende manier genieten van je lunch.

5. Sta open voor vega en vegan opties

De keuze om wel of geen vlees te eten is voor iedereen persoonlijk. Ben je een alleseter, kies dan voor de duurzame optie. De Buurtboer moedigt iedereen aan om gevarieerd te eten en open te staan voor nieuwe smaken. Wij geloven net als het Voedingscentrum dat je op een positieve en makkelijke manier vegetarisch of vegan kunt eten. Het vergt alleen een andere manier van denken. Stel je gerecht samen met seizoensgroenten in de hoofdrol. Daaromheen kies je je favoriete koolhydraat zoals zoete aardappel of een graansoort. Eiwitten haal je uit (plantaardige) kaas, peulvruchten of (plantaardige) zuivel. Dit vul je verder aan met lekkers zoals ei, tempeh of noten. Liever een broodje? Kies voor een lekkere spread en vul aan met knapperige groenten voor je nieuwste sandwich verslaving. Succes gegarandeerd.

6. Kies voor kwaliteit

Weet wat je eet. Lees je weleens de verpakking van je favoriete producten? Hoe wordt het eigenlijk gemaakt en welke weg heeft het afgelegd? Vers bereid of boordevol toevoegingen? Wanneer je kiest – en kunt kiezen – voor kwaliteit, kan dit bijdragen aan de kwaliteit van je food item. Zo krijgt scharrel- of biologisch vlees betere voeding en geen antibiotica toegediend. Het knapperige brood van de lokale bakker zit boordevol granen in plaats van lucht en vult daarom beter.  En die lekkere chocopasta wordt gemaakt met duurzame cacao, zonder palmolie. Kwaliteit is beter voor je lijf en de omgeving om je heen.