Bij de Buurtboer houden we ook van lekker eten, maar vinden we het belangrijk om bewust om te gaan met voedselverspilling. Daarom delen we een aantal tips. Zo wordt kerstfeest, less waste!

Hoe zien de kerstdagen eruit op jouw kantoor? Een uitgebreide lunch, borrel of een groot feest? En wat voor lekkers staat er op het menu? Bij velen van ons staat Kerst gelijk aan veel eten. Hét moment om uit goed te pakken, het liefst de hele dag. Klinkt lekker natuurlijk, maar wist je dat ongeveer de helft van alle Nederlanders te veel eten koopt met Kerst? Da’s gemiddeld 124 miljoen euro, en stiekem best zonde.

Onze favoriete tips & tricks

  • Voordat je inkopen gaat doen, neem je keuken- en voorraadkast grondig door. Wellicht heb je een aantal producten die je minder vaak gebruikt zoals specerijen of blikken bonen al in huis. Eet ook eerst je vriezer leeg. Handig voor leftovers na Kerst!

 

  • Klinkt als een inkoppertje, maar niet iedereen is een ster in plannen. Plan daarom je menu voordat je boodschappen gaat doen. Zo ga je gewapend met een boodschappenlijst op pad.

 

  • Laat je niet verleiden door 1+1 aanbiedingen wanneer je het niet nodig hebt. Of geef het “gratis” item aan een kennis cadeau zodat weggooien niet nodig zal zijn.

 

  • Ga boodschappen doen zonder trek en als het even kan ook zonder haast. Je zult zien, je bent efficiënter en minder gevoelig voor koopjes.

 

  • Zet kleinere hoeveelheden van bijvoorbeeld brood, salades, vlees en vis op tafel. Zo blijft alles lekker vers en kun je leftovers beter bewaren in de koelkast.

 

  • Ben je van plan om flink uit te pakken? Zorg voor een stapel voorraadbakjes en geef iedereen wat mee naar huis (of nog beter: vraag je eters om zelf een bakje mee te nemen).

 

  • Meten is weten. Gasten uitgenodigd? Vraag om een bevestiging zodat je makkelijk kunt rekenen. TIP: Een gemiddelde avondmaaltijd bestaat uit ca. 400 gram. Dit is ongeveer 150 g groenten, 100 g vis/vlees/vega en 150 g koolhydraten zoals rijst of pasta.

 

  • Toch nog leftovers? Organiseer de volgende dag een spontane ontbijt, brunch of lunch om alles op te maken! Iedereen blij.