De Buurtboer: het complete verhaal
2010: een vernieuwend jaar op gebied van eten en drinken. We gaan massaal aan de quinoa, Yotam Ottolenghi doet zijn intrede in het Nederlandse huishouden én De Buurtboer wordt opgericht door Caroline van der Lande en Nikki Wiesman. We kijken samen met onze founders terug op een mooie reis en blikken vooruit met huidig Commercieel Directeur Stijn Nieman.
Antikraak
In januari 2010 startten Nikki en Caroline De Buurtboer. Vanuit een etage in een antikraakpand in de PC Hooftstraat in Amsterdam wordt hard gewerkt aan de eerste klanten. De corebusiness? Bedrijfslunches leveren volgens drie speerpunten: vers, ambachtelijk en gemak. Caroline vertelt: “We begonnen met vijf klanten en een overzichtelijk Excel-sheetje. We deden alles zelf, van leveranciers bezoeken tot lunches bezorgen. Het was een chaotische maar fantastische tijd!”
Dat er vraag is naar gezonde, lokale en een écht lekkere kantoorlunch bij middelgrote bedrijven blijkt al snel. Hier zijn huisgemaakte boterhammen of kant-en-klaar producten helaas nog vaak de norm. De Buurtboer brengt daar verandering in.
Caroline: “Al snel hadden wij onze eerste medewerkers in dienst en groeiden we uit onze zolderkamer. En trouwens ook uit de Excel sheet!” De etage wordt ingeruild voor een kantoor in Amsterdam-Oost en de sheet maakt plaats voor een professioneel plansysteem.
2012-2018
En toen ging het hard. In 2012 verhuisd De Buurtboer naar een grote loods op het Zeeburgerpad in Amsterdam. Nog een mijlpaal: het eerste personeelsuitje wordt georganiseerd. Met acht collega’s wordt er gesurft en gegeten in Scheveningen. “Een mooie maar tegelijk ook nieuwe mijlpaal. Het besef dat we toe waren aan een écht personeelsuitje!” aldus Caroline.
Groei en een eigen app
De Buurtboer blijft groeien. In 2015 wordt de overstap gemaakt naar een bedrijfspand in Duivendrecht. Inmiddels zijn er twintig fulltime medewerkers en dertig flexkrachten in dienst en bedienen we ca. drieduizend lunches per dag in de randstad. Eind 2016 openen we onze tweede vestiging in Rotterdam om zo onze klanten in Zuid-Holland makkelijker te bedienen met lokale leveranciers. Processen worden geautomatiseerd, halverwege 2018 wordt De Buurtboer app gelanceerd. Hiermee kunnen klanten makkelijker bijhouden hoeveel collega’s willen lunchen. Handig voor de office managers, nóg beter om voedselverspilling tegen te gaan.
2018-2020
Eind 2018 verhuisd De Buurtboer naar de Schinkelbuurt in Amsterdam. Het gaat goed. Begin 2019 worden we – zoals zoveel bedrijven in Nederland – verrast met de enorme impact van COVID-19. De wereld gaat op slot en mensen werken thuis. Voor ons en menig foodbedrijf een aderlating. Met geduld, een nieuwe strategie, doorzettingsvermogen en een hoop creativiteit zetten we ons werk voort.
De overname
Caroline en Nikki loodsen De Buurtboer door deze woelige periode. Dit doen ze met zoveel verve en ondernemerschap dat Cateraar Albron interesse toont in het bedrijf. Mark Hartmans, Commercieel directeur Albron: “De Buurtboer is onder jonge, creatieve bedrijven in de Randstad een bekend merk geworden, met zeer hoge klanttevredenheid. Dat koesteren we en gaan we verder uitbouwen. Daarnaast voegen we met De Buurtboer een mooie betaalbare oplossing toe voor onze bestaande klanten.” Stijn Nieman start in augustus 2020 als Commercieel Directeur van De Buurtboer. Stijn werkte o.a. als directeur bij de Deense start-up WeLunch.
2021-2023
De overname van Albron is vanaf 1 januari 2021 een feit. Stijn: “ Ik ben dankbaar om het mooie merk wat Nikki en Caroline hebben opgestart te mogen overnemen. Samen met het Buurtboer team zullen we hard blijven werken om het lunchen op kantoor voorgoed te veranderen.”
GROEI OP EEN DUURZAME EN BEWUSTE MANIER
Vanaf najaar 2022 versterkt Ana Morais als Operationeel Directeur het bedrijf voor de operationele kant in Rotterdam en Amsterdam. Met haar ervaring bij o.a. het Engelse flitsbedrijf Zapp zorgt ze voor een frisse wind en nieuwe manier van denken. Onder leiding van Ana en Stijn groeit De Buurtboer op een duurzame en bewuste manier met als doel om in 2024 één miljoen lunches per jaar te verkopen. Eind 2023 verhuisd De Buurtboer met ca. 30 medewerkers naar een nieuw kantoor, terug in de bekende Schinkelbuurt in Amsterdam. De cirkel is weer rond.