De Week Zonder Vlees & Zuivel: Faith's tips
Collega Faith is gek op lekker eten. Haar reis naar het veganisme begon vanuit een verlangen om gezonder te leven en tóch heerlijk en veelzijdig te eten. Faith:"De plantaardige keuken is heel makkelijk en ook nog eens mega veelzijdig"! Geniet hieronder mee van Faith's tips & tricks.
Van alleseter naar veganist.
Hi! Ik ben Faith, werkzaam op de Customer Care van De Buurtboer en ik ben gek op lekker eten! Mijn reis naar het veganisme begon vanuit een verlangen om gezonder te leven en tóch lekker te blijven eten.
Tot mijn veertiende was ik een alleseter. Na verdieping in de impact van dierlijke producten op o.a. het milieu, startte ik als experiment met vegetarisch eten.
Al snel ontdekte ik hoe veelzijdig en lekker de vegan keuken is! Het is een positieve reis geweest waarin ik – inclusief vallen en opstaan – veel heb geleerd. De plantaardige keuken is eigenlijk heel makkelijk als je de basis onder de knie hebt. Ik geef je – ter gelegenheid van De Week Zonder Vlees & Zuivel – graag wat advies en een aantal learnings.
Uitdagingen.
Mijn grootste uitdaging was – en ik denk dat dit veel velen een obstakel is om veganistisch te eten – het vinden van vervangingen die echt goed werkten. Vooral voor kaas! Na wat proberen ben ik fan geworden van verschillende plantaardige kazen (bijv. van Max & Bien) of edelgistvlokken. Ook hartige gerechten met nootachtige smaken zijn voor mij een goed alternatief.
Struggles en Verrassingen
Een van mijn grootste struggles was het aanpassen van recepten die ik al jaren maakte, om ze vegan te maken. Dit kostte wat tijd, maar het resultaat is dat ik nu écht heerlijke alternatieven kan maken die net zo lekker (of misschien zelfs lekkerder) zijn. Wat me echt heeft verrast, is hoe makkelijk je plantaardige voeding kunt integreren zonder concessies te doen aan smaak of variatie.
Wat ik ook geleerd heb, is dat veganisme helemaal niet alleen voor “geitenwollensokkentypes” is. Het is voor iedereen die bewustere keuzes wil maken voor zijn gezondheid en de planeet. Ik ben ervan overtuigd dat er veel voordelen zijn voor mensen die eens wat vaker plantaardig eten, zelfs als ze niet volledig vegan willen worden.
Liefs, Faith
Zo maak je een lekker vegan broodje.
Start met een lekker broodje; zuurdesem, met pitten, een wrap… Alles kan! Kies je spread, bijv. tapenade, hummus of (homemade) groentenspread. Voeg (gegrilde) groenten, vegan kaas of tempeh voor de crunch en top af met tuinkers, geroosterde nootjes of chili olie.
Presentatie is key.
Het oog wil natuurlijk ook wat. Denk hierbij aan mooie borden, kleurrijke groenten en een gevarieerde textuur in je gerecht. Een beetje verse kruiden, kiemen of zaadjes bovenop maken het helemaal af.
Leer, experimenteer, en doe wat bij jou past.
Eten hoort vooral leuk en ontspannend te zijn. Niet iedere dag is hetzelfde. Kiezen om (vaker) plantaardig te eten is in vele gevallen een goede keuze. Voor je lijf, de wereld en de dieren. Maar doe ook wat goed voelt. Leer, doe onderzoek of bespreek het met een professional.
Textuur “regels”.
Houd altijd deze regel aan:
- Iets krokants (bijv. geroosterde noten, knapperige groenten.
- Iets romigs (zoals avocado, of een tahin-saus).
- Iets fris (bijv. een salade, limoen of ingemaakte groenten.
Dit maakt je gerecht lekkerder, én spannender.
Zorg voor een goede vlees/vis vervanger.
Laat niet zomaar een onderdeel weg. Hierdoor mis je niet alleen smaak, maar ook voedingsstoffen. Kies bijv. voor een bonen(burger), tempeh, tofu of vegan kaas. Deze producten zitten boordevol eiwitten en geven je gerecht ook een stevige bite.
Extra groenten op tafel.
Voeg aan elk gerecht extra groenten toe. Bijv. door een side- salad, extra groenten in je pasta, of maak een groenten-fruit smoothie voor je ontbijt. Handig om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Mijn favo’s zijn courgette, broccoli, spinazie, pompoen en aubergine.
Doe aan maaltijdprep.
Maak grote en meerdere porties tegelijk. Je kunt bijv. een tray groenten roosteren, granen koken en bonen bereiden. Zo heb je altijd basisingrediënten voor een snel, gezond, en lekker gerecht.
Maak sauzen en dips.
Een simpele saus kan alles transformeren! Maak een vegan tzatziki, een pittige sriracha-mayo of een frisse citroen-tahinsaus om je gerechten dat beetje extra te geven.
Eet seizoensgebonden.
Dit is niet alleen duurzamer, maar ook smaakvoller en zorgt voor meer variatie. Denk aan pompoen in de herfst, of asperges in de lente. Dit geeft je gerechten extra flair.