Een bijzondere Kerst voor iedereen

“December is voor veel mensen toch hét moment om het jaar te evalueren”.

Twee uiteenlopende bedrijven, toch herkenbaarheid in visie en missie. De Voedselbank Amsterdam en De Buurtboer willen mensen laten genieten van lekker eten en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan. Zeker in de periode rondom de feestdagen. De Buurtboer levert een continue support aan De Voedselbank Amsterdam door eventuele overschotten te doneren. Extra aandacht rondom de decembermaand is daarom een logische stap. Want iedereen verdient een bijzondere Kerst.

Extra hulp tijdens de decembermaand.

Wekelijks brengen in 2023 gemiddeld 4500 Amsterdammers een bezoek aan De Voedselbank Amsterdam. Meer dan één derde is jonger dan 18 jaar en er zijn veel alleenstaande ouders. Marlies van Elst – bestuurder en vrijwilliger De Voedselbank Amsterdam vertelt: “Op 900.000 inwoners lijkt dit een klein aantal, maar we zijn heel blij om nu ruim 1600 huishoudens te kunnen ondersteunen”.

De Voedselbank Amsterdam draait volledig op vrijwilligers en is afhankelijk van (voedsel) donaties van fabrikanten en lokale leveranciers. Door inzamelingsacties op scholen en in supermarkten kunnen ook consumenten een bijdrage leveren met etenswaren of een gelddonatie doen. Marlies: “We vinden het belangrijk om tijdens de feestperiode een mooi etenswarenpakket samen te stellen. Gelukkig ontvangen we rondom deze weken extra hulp, zoals van De Buurtboer. Hierdoor kunnen we voor de maanden erna ook een goede voorraad opbouwen. December is voor veel mensen toch hét moment om het jaar te evalueren, en ze zijn daarom extra gul”.

Het kan iedereen overkomen.

Een bezoek aan het distributiecentrum in de Amsterdamse Houthavens. Er worden kratten met o.a. verse groenten, koffie, bonen en tortillawraps ingepakt voor diverse afhaalpunten in de stad. Iedere week doen honderden vrijwilligers hun uiterste best om een mix van voedzame en lekkere pakketten samen te stellen.

Marlies: “Het grootste vooroordeel is dat mensen denken, dit overkomt mij nooit. In de 4,5 jaar dat ik als vrijwilliger werkzaam ben heb ik ook intakegesprekken gehouden. Dan hoor je de meest uiteenlopende verhalen en het kan écht iedereen overkomen”.

Haar tip voor de kerstperiode? “Koop niet te veel in. Je kunt tenslotte maar een bepaalde hoeveelheid opeten en weggooien is natuurlijk zonde. Daarnaast bespaar je ook nog eens wat geld. Ik merk dat ik door mijn werkzaamheden bij De Voedselbank Amsterdam een stuk bewuster ben geworden”.

Wensen voor 2024

Met de kerstbox actie hoopt De Buurtboer iedereen een lekkere decembermaand te kunnen geven. Marlies: “We zijn heel blij met dit initiatief en kijken uit naar de resultaten”.

Haar wensen voor 2024? “Ik kom uit de financiële sector, dus het voelt altijd gek om te zeggen dat je juist minder klanten hoopt te krijgen. Dat zou kunnen betekenen dan er minder armoede is en er minder mensen zijn die hulp vanuit De Voedselbank Amsterdam nodig hebben. En verder hoop ik op de voortdurende support van andere Amsterdammers, bedrijven, inzamelaars en particulieren”.

Doneer direct aan De Voedselbank Amsterdam

Wil je ook een donatie doen aan De Voedselbank Amsterdam? Dat kan! Vergeet niet om bij “opmerking” Actie De Buurtboer in te vullen.

Hartelijk dank namens De Voedselbank Amsterdam en De Buurtboer.

Klik hier