interview
"De Buurtboer is voorbereid op groei"
Met de start van 2025 breekt er ook bij De Buurtboer een nieuw jaar aan. Samen met Ana Morais (Operationeel Directeur) en Stijn Nieman (Commercieel Directeur) blikken we alvast vooruit.
Een nieuw jaar! Wat zijn de goede voornemens van De Buurtboer?
Stijn: “Onze focus ligt met name op groei en een nóg betere klantbeleving. Het is nu een jaar na onze rebranding, en we blijven verder werken aan onze missie: het lunchen op kantoor voorgoed veranderen door samen, lekker en duurzaam te eten. We hopen uit te kunnen breiden naar regio’s buiten de Randstad, omdat steeds meer bedrijven ons weten te vinden. Zelfs organisaties zoals het onderwijs of goede doelen, dat vind ik erg bijzonder! Naast groei willen we natuurlijk ook onze bestaande klanten nog beter ondersteunen en ontzorgen”.
Heb je een voorbeeld?
Ana: “We horen vaak van onze klanten dat zij het lastig vinden om het aantal lunchgebruikers, en ieders voorkeuren of dieetwensen te bepalen. Dit probleem gaan we tackelen door de lancering van onze nieuwe App. Hierdoor wordt het voor onze klanten nog sneller en makkelijker om de lunch te regelen. Ook hebben we aan de achterkant flink geïnvesteerd in een geïntegreerd systeem, zodat je met één snelle blik alle specs van een klant kunt controleren. Onze klanten zijn de hoogste prioriteit, en door alles onder één dak te plaatsen kunnen we zowel de leveringen en de administratie snel voor ze inzichtelijk maken. Daardoor is De Buurtboer ook voorbereid op groei”.
Lunchen op kantoor kan op vele manieren. Hoe gaan jullie om met concurrenten zoals de supermarkt of andere aanbieders?
Ana: “De Buurtboer maakt gebruik van een korte keten, dit is de afstand van boer tot bord. Hierdoor kunnen we hele verse producten aanbieden en snel schakelen met onze lokale leveranciers. We bieden kwalitatieve en veelal biologische producten aan, met zo min mogelijk toevoegingen. In een super breed assortiment, van pindakaas tot warme maaltijd. Geen overbodige luxe, wél supervers en kwalitatief. Kijk voor de grap maar eens op de ingrediëntenlijst van een eiersalade uit de supermarkt, en naar die van onze leverancier. Geloof mij, een wereld van verschil”.
Klinkt goed. En wat nog meer?
Stijn:”De Buurtboer hecht veel waarde aan verbinding. Onze lunch brengt – door de opzet – mensen op een ongedwongen manier samen. Je luncht een beetje zoals thuis aan de keukentafel, maar dan met collega’s. Daarin zijn we best uniek denk ik. Zeker nu het thuiswerken onderdeel is van de standaard werkweek, blijft persoonlijk contact onder collega’s belangrijker dan ooit.
Ana: “Onder verbinding verstaan wij ook het persoonlijke contact met onze klanten. We blijven goed op de hoogte van wat er speelt en waar de behoeftes liggen. Dit gebeurt face to face, telefonisch of via mail, wat de klant prettig vindt .Hierdoor weten we precies wat de eetwensen zijn per bedrijf, of wat er nodig is om een lekkere en gevarieerde lunch op tafel te zetten. Met de komst van de nieuwe App wordt dit nóg makkelijker. ”.
Hoe zit het met uitdagingen voor 2025?
Stijn: “Helaas hebben onze leveranciers – net zoals ieder ander – ook te maken met de stijgende voedselprijzen. Gelukkig hebben we afspraken kunnen maken die voor beide partijen gunstig zijn. Hierdoor kunnen we de prijsstijgingen voor onze klanten beperken. Toch zal dit – samen met de ontwikkeling van de economie an sich – een grote uitdaging blijven dit jaar. Het is aan De Buurtboer om ons daar goed tegen te wapenen door creatief te zijn en goed te blijven samenwerken met onze lokale leveranciers”.
Wat zijn de prioriteiten van De Buurtboer op gebied van duurzaamheid binnen het assortiment?
Ana: “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons, dus dat loopt altijd door. We focussen ons op circulariteit en willen ook verder met het waste reduction traject. Dus goed nadenken over ons huidige assortiment en bewustere keuzes maken met de introductie van nieuwe leveranciers. Hun visie moet aansluiting en doelen hebben die samengaan met die van De Buurtboer. Ook willen we nog meer in contact komen met lokale producenten en boeren om zo reststromen – zoals groenten en fruit – te koppelen aan onze leveranciers of klanten”.
Hebben jullie een voorspelling voor de foodbranche voor 2025?
Stijn:”Ik denk dat we terug willen naar herkenbaarheid en comfort. Momenteel gebeurt er van alles in de wereld, dus gaan we op zoek naar voldoening dichter bij huis. Het kiezen voor lokale en duurzame producten van ondernemers uit de buurt sluit daar goed bij aan, en is een win-win voor iedereen”.